Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz wpisać jakąś frazę do wyszukania
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Wuzetka
[blacha o wymiarach 23 cm na 37 cm]

Składniki:

Biszkopt kakaowy:
6 jajek rozmiar L
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki naturalnego kakao
3 łyżki oleju
Nasączenie:
3/4 szklanki ciepłej wody
3 łyżki cukru
sok wyciśnięty z dużej cytryny
Krem:
500 g sera jak na sernik (z wiaderka) np. President
500 ml śmietany 30%
5 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki wody
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
120 g masła lub margaryny
4 łyżki śmietany 18%
4 łyżki cukru
5 łyżek naturalnego kakao
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wody
Dekoracja:
250 g śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
Biszkopt kakaowy: Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Dodaję po 1 żółtku nie przerywając miksowania. Następnie stopniowo dodaję przesianę mąkę z proszkiem i kakao. Mieszam łyżką. Na koniec wlewam olej, mieszam łyżką. Blachę o wymiarach 23 cm na 37 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wyrównuję powierzchnię łyżką. Wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę ok. 25 minut aż boki ciasta zaczną odstawać od formy. Po upieczeniu wyjmuję blachę z pieca, a po chwili odwracam biszkopt na drugą stronę, zdejmuję papier i pozostawiam do ostudzenia.
Nasączenie: Ostudzony biszkopt przekrawam wzdłuż na dwa blaty. Każdy z blatów nasączam ponczem sporządzonym z wody wymieszanej z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Krem: Żelatynę zalewam zimną wodą i pozostawiam do napęcznienia. Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Do ubitej kremówki dodaję po łyżce roztarty ser, miksuję na wolnym obrotach. Napęczniałą żelatynę podgrzewam w mikrofalówce lub nad parą wodną. Gorącą (tak, gorącą) rozpuszczoną żelatynę wlewam energicznie do masy serowo-śmietanowej i szybko mieszam łyżką do połączenia składników.
Ułożenie: Pierwszy blat ciasta wkładam z powrotem do blachy, wykładam tężejącą masę serowo-śmietanową, wyrównuję powierzchnię łyżką. Przykrywam drugim blatem biszkoptu. Wierzch smaruję czekoladową polewą. Wstawiam do lodówki do stężenia.
Polewa czekoladowa: Żelatynę zalewam zimną wodą i pozostawiam do napęcznienia. Masło roztapiam z cukrem w rondelku. Dodaję śmietanę, mieszam do połączenia. Zdejmuję z ognia. Dodaję przesiane kakao i dokładnie mieszam. Doprowadzam do zagotowania. Napęczniałą żelatynę podgrzewam w mikrofalówce i dodaję gorącą do zawartości rondelka. Dokładnie mieszam i gotuję 2 - 3 minuty. Polewę wylewam na ciasto i rozprowadzam po całej powierzchni ciasta za pomocą łyżki. Pozostawiam do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation